czwartek, 19 września 2013

Grzyby na talerzu - kilka pomysłów

Grzanki z grzybami, suszonymi pomidorkami i fetą - trochę burżuazyjne ale raz na rok można sobie pozwolić.
Kromki weka opiekamy w tosterze i nacieramy (lub nie) świeżym czosnkiem, na wierzchu układamy podduszone na masełku grzyby różnorakie, kawałeczki pomidorków i trochę fety. Posypujemy zieloną pietruszką :)

Taka wstawka między suszeniem, duszeniem, marynowaniem i mrożeniem, kiedy sąsiadka wpadnie z wiaderkiem węgierek.
























Rydze z patelni, z koncentratem pomidorowym
Kto rydze zna, zbiera i lubi ten zapewne marynuje albo rzuca na masełko. Do masełka można dodać łyżkę przecieru i odrobinę suszonej papryki, posypać pietruszką.
























Zapiekanka grzybowa.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć plasterki ugotowanych grzybów, wyłożyć warstwę podduszonych grzybów wszelakich i na to znowu ziemniaki. Posypać pokruszoną fetą, zalać rozbełtanym jajkiem ze śmietaną (3-4 łyżki + trochę mleka), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posypać tartym serem i zapiekać 30 minut.




4 komentarze:

  1. Pycha. Tylko trzeba mieć grzyby...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rydze!!! Nie rozdrażniaj... Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rydze widziałam ostatnio w zamierzchłym dzieciństwie i nawet nie jestem pewna, czy to aby nie był sen?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe pomysły, o rydzach z koncentratem nigdy bym nie pomyślała! Oj, jak ja lubię rydze...
    Hana, u nas są!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :)