Dzisiaj obiecany przepis na pyszny ketchup :)
Na początek jeszcze kilka słów autopromocji: Jest to ketchup wyborny, bez octu i góry cukru, dobrze przygotowany może przetrwać w piwnicy nawet kilka lat. Nie pamiętam skąd mam przepis, robię go od zawsze, jeszcze zanim przeprowadziłam się na wieś. Sąsiadki z innych pięter schodziły do mnie pytając, co tak ładnie pachnie na klatce schodowej :) Pachnie w całej kuchni, domu i okolicach. Ketchup jest pyszny do kanapek, albo na ciepło, jako dodatek do sosu do makaronu, zwłaszcza w wersji z papryką. Jedyną wadą jest fakt, że trzeba siąść przy duuużym garnku i obrać te 6 kilo pomidorów... Zapewniam jednak, że naprawdę warto.
Ketchup staropolski
- 6 ks pomidorów ( najlepsza będzie odmiana lima ale może być każda)
- 10 dużych cebul
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- 10 goździków
- po płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Pomidory obrać ze skórki. Można sparzyć wrzątkiem albo tak jak ja, po prostu cieniutko obierać ze skórki, jak jabłka. Pokroić na kawałki. Cebule obrać i też pokroić na dowolne kawałki. Wrzucić do garnka i gotować około 30 minut. Dodać przyprawy i jeszcze pogotować aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać, wtedy wszystko zmiksować blenderem (można się wcześniej pobawić w wyciąganie pieprzu i goździków) i gotować jeszcze 15-20 minut często mieszając (może pryskać!) Gorący ketchup przełożyć do czystych, suchych słoików. Pasteryzować 15 minut.
Polecam :)
Tak pyszny, że aż futro lizać
Dzięki za świetny przepis, myślę, że wypróbuję na pewno. Już czuję te zapachy...
OdpowiedzUsuńMiłego przetworowania!
Trochę mnie przestrasza obieranie pomidorów, ale zadam sobie ten trud, niech już będzie.
OdpowiedzUsuńZadaj bo warto :)
UsuńNa pewno przepis wypróbuję, a u Ciebie zostaje na dłużej bo uwielbiam te klimaty, kury!!! chce mieć kury i wybierać jajka- to moje marzenie od dawna i myślę, że się spełni..... Twoje kurki sliczne i koguciki, no i ten kurnik bardzo ciekawie zaaranżowany, pozdrawiam Beata:))
OdpowiedzUsuńjeszcze pytanie ile orientacyjnie wychodzi z tej proporcji litrów lub słoiczków??
OdpowiedzUsuńWyszło mi 8 takich chyba półlitrowych i jeden malutki. generalnie lepiej robić w mniejszych słoikach
OdpowiedzUsuńNo toś mnie załatwiła... 6 kg pomidorów do przerobienia ;-))
OdpowiedzUsuńMówisz, że chłopak wielkości średniego psa? OMG! Moje sunie ważą po 40 kg (ale nie są średnie), a koteczek ok. 4. Ależ to musiał być smok. Wole kicię ;)
Bardzo bym prosiła, ze względu na moją ślepotę, abyś wyłączyła weryfikację obrazkową, bo niedowidzę tych literek.... (w Ustawieniach się to robi)
OdpowiedzUsuńwyłączyłam, nawet nie wiedziałam, że ją mam
OdpowiedzUsuńO, jak fajnie, myślałam, że tak musi być. Tośmy sobie pogadały!
OdpowiedzUsuńTeż myślałam, że tak musi być:))
UsuńBoni, piękny obraz namalowałaś na stragan dla Tymianka:)) Szkoda, że nie mam kasy...
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo :) jak czas pozwoli to będzie i drugi
UsuńW sobotę zrobiłam Twój ketchup, z dodatkiem papryki i chilli i jest tak jak mówisz, bardzo smaczny o ciekawym lekko orientalnym smaku :))
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakuje
Usuń